Verzorging Discusvissen


Houden van discusvissen volgens John van Dam:

Voor het houden van vissen is het belangrijk dat de basisprincipes onder controle zijn. Aquarium van minimaal 400 liter en een grote groep vissen, want de meeste vissen zijn nou eenmaal groepsvissen en voelen zich het beste met veel soortgenoten.
Een goede filtratie, dubbele potfilter of liefst een bioloog. Goede waterverversing. Afhankelijk van de grootte van de groep vissen, en ook de grootte van uw aquarium, minimaal 1x per week verversen als u 50 liter per vis aanhoudt. Heeft u meer vissen dan kunt u het beste 2 x oer week verversen.

Goede en voldoende voeding. Minimaal 3 x per dag, ochtend, middag avond. Kleine vissen kunt u het beste 4 x voeren en hele grote vissen het beste 2 x. Houd er rekening mee dat hoe meer u voert hoe meer u moet verversen. Zoek hier altijd de gulde middenweg, wat voor u het beste werkt. Tot slot, zorg dat de vissen zo min mogelijk stress hebben. Wij als Aquarianen zijn de grootste stress veroorzakers. Probeer niet teveel in of aan uw bak te zitten. Probeer consequent te werken zoals zelfde tijden en dagen verversen en zelfde tijden voeren. Discussen zijn gewoonte dieren en zullen wennen aan de nodige handelingen die u moet uitvoeren. Hebben uw vissen veel last van stress, dan zou dit kunnen komen doordat de groep te klein is of er is veel licht inval van buitenaf. Een tip om de vissen aan u te laten wennen: pak een stoel en ga geruime tijd voor het aquarium zitten. U zult zien dat uw vissen nieuwsgierig worden en naar u toe komen.

Voeding

Er is veel discussie over wat nu het beste voer is.

U kunt het beste het voer zoveel mogelijk afwisselen. Dit is wat wij doen en dit resulteert voor ons in super gezonde en sterke discusvissen zonder problemen.

Droogvoer: wij voeren uitsluitend droogvoer van premium kwaliteit. Na in de praktijk te testen hebben wij bijna elk droogvoer wel gehad en geprobeerd. Conclusie wij gebruiken de droogvoeders van Discusfood. Dit is van zeer hoge kwaliteit en de discusvissen eten dit ook graag. Daarnaast is basleer voer van zeer goede kwaliteit maar willen niet alle vissen dit graag eten. Verder op het menu staat diepvriesvoer

Wij voeren artemia, mossel, witte muggenlarven en zwarte muggenlarven, mysis en parels Fishfood. 1 x Per week voeren wij runderhart als een soort snack. Runderhart niet teveel voeren anders krijgen ze dit niet goed verteerd.

Wanneer geven wij wat?

Ochtend: granulaat
Middag: parel Fishfood of runderhart (basis)
Avond: artemia, mossel of muggenlarven
Kleine vissen kunt u het beste 2x basis op een dag geven.

Onderhoud

Onderhoud is noodzakelijk voor het welzijn van uw vissen.
Wat verstaan we onder onderhoud?

Buiten het basis onderhoud is het noodzakelijk om regelmatig groot onderhoud uit te voeren. Denk hierbij aan alles controleren, of de filters nog lopen, ligt er niet teveel organische belasting in de bak, werkt alles nog naar behoren en controleer de verwarming.

1 x per week al het glas goed schoonmaken controleren of er vuil op de bodem ligt, kijk ook goed tussen de plantjes hout en rotsen.

Reinigen van de filters bij potfilters is dit wekelijks aan te raden. Spoel het filtermateriaal om in een emmer met water uit uw aquarium. Daarom ook een dubbele potfilter en pak dan elke week 1 filter aan.

Kweken

Voor u begint zoekt u een koppel uit dat bij u past. Wilt u eenvoudig beginnen, start dan met een non pigeon of golden koppel. Dit zijn koppels die donker worden zodra zij huidsecreet aanmaken. De jongen gaan instinctief op donker af. Zo vinden ze makkelijk de ouders en is het kweken een stuk eenvoudiger. Zorg dat de oudere dieren schoon zijn van parasieten. Het beste is om de ouders voor het kweken te behandelen met bilocil van Manaus aquarium. Dit doodt wormen, maar ook veel soorten flagelaten. Wat ook belangrijk is om de ouders en jongen te helpen, is een lichte bak zodat de ouders het donkerste punt in de bak zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan de kitranden wit of transparant.

Gemiddelde waterwaardes zijn ph 6,5 ec 250 maar let op, elk koppel vereist een andere waterwaarde om op te kweken.

Worden de eitjes direct wit de eerste dag, dan zijn ze niet bevrucht. Worden de eitjes de 2e dag wit dan is of de geleidbaarheid te hoog of waterkwaliteit te slecht. Pas dit aan en probeer het opnieuw. Bij de discuskwekerij is het zeer belangrijk dat u veel geduld heeft.

Ziekte

Bij de meest voorkomende ziekte geeft de vis dezelfde symptomen, monotoon hangen, niet eten, vinnen aan de zijde geplakt en knijpen met de vinnen. Het allerbeste is om dit te onderzoeken met de microscoop. Zo sluit u veel uit en kunt u gericht handelen met de juiste medicatie. Voor microscopisch onderzoek kunt u ook bij ons terecht.

Witte poep kan meerdere oorzaken hebben

Dit kan komen door voer, bijv. witte mug. Ook kan dit symptomen zijn van flagelaat of worm. Wormen komen bijna niet voor in de darm maar toch is het mogelijk. Ook kan witte poep stress betekenen. Houd de desbetreffende vis goed in de gaten. Hangt hij lusteloos dan kan dit goed een parasiet zijn. Heeft hij ineens witte poep maar geeft verder geen symptomen dan kan dit door voer of stress komen. Verdwijnen de symptomen dan is er niets aan de hand. Ook hiervoor kunt u de ontlasting opvangen en door ons laten controleren. In sommige gevallen van flagelaten kunt u dit al verhelpen door de temperatuur naar 32 graden te brengen. Let op niet hoger, want dan onttrekt u de zuurstof aan uw aquarium. Bij wormen moet de temperatuur juist omlaag zodat ze zich niet nog sneller vermenigvuldigen.

Bacteriële infectie:

Houd er rekening mee dat niet elke bacterie met elkaar samen kan, bijvoorbeeld de stendker discus die alleen uit eigen kweek komen kunnen slecht tegen bacteriën uit een andere cultuur. Dit is ook de reden dat wij samenwerken met maar 1 kweker. Omdat als u later bij ons een vis koopt onze bacterie cultuur nagenoeg hetzelfde is. Mengt u meerdere kwekers door elkaar, dan wordt een vis bijkopen lastiger. Ook verkopers met meerdere kwekers hebben het risico dat als u later een vis bij koopt u een vis koopt uit een totaal andere bacterie cultuur waardoor er meer risico is op een bacteriële aandoening.

Wij raden het aan om altijd een antibacteriële medicatie in huis te hebben, als u er snel bij bent is het zo verholpen.

Welke medicatie?

Bactopur Direct van Sera of Trichosal van Manaus.

Wij hopen dat u veel aan onze praktijk-informatie heeft en voor verdere vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.

Mist u iets of zou u graag meer willen weten over een bepaald onderwerp? Laat het ons dan weten, zodat wij dit kunnen toevoegen aan onze site

Heel veel plezier met uw hobby en geniet van het levende schilderij wat wij een aquarium met discusvissen noemen.

Auteur: John van Dam